Питання та відповіді
I. Поширенні питання про Nivona
Компанія Nivona була заснована у 2005 році у м. Нюрнберг, Німеччина. Основна місія бренду — виробництво високоякісних автоматичних кавомашин за прийнятною ціною.
Так, переважна більшість асортименту кавомашин Nivona виробляється на швейцарській фабриці підприємства Eugster/Frismag, лише моделі 5-ї та 6-ї серій виробляються на португальській фабриці цього підприємства. Окрім Nivona, Eugster/Frismag ще виробляє кавомашини для таких брендів, як Miele, Jura, AEG, Melitta.
Кавомашини Nivona різних серій відрізняються дизайном, набором функцій та особливостями керування. Але ви можете бути впевненими, що кава з кожної кавомашини Nivona буде мати витончений смак та аромат, бо у всіх моделях використовується однакові високоякісні заварювальні блоки та конічні млини.
Система Aroma Balance — це технологія від Nivona, що дозволяє вам впливати на процес заварювання кави та отримувати різний смак і аромат з одного й того ж кавового зерна. Від гармонійної м'якості до насиченої інтенсивності: ви самі вирішуєте яку каву вам пити, вибираючи з 3-х різних смакових профілів (у моделях нової серії 8000 доступно 5 арома профілів). Ця технологія, ще відома як «попереднє змочування кави», присутня тільки у дорогих кавомашинах, але Nivona зробила її доступною починаючи з моделей 6-ї серії та ще й з можливістю корегувати процес заварювання за допомогою різних арома профілів.
II. Корисні поради
Щоб надовше зберегти працездатність пристрою, та щоб ваша кава завжди залишалася свіжою й ароматною, кавомашину потрібно очищувати регулярно. Існує декілька видів автоматичних режимів очищування, про необхідність проведення яких кавомашина повідомить вам на дисплеї. В асортименті Nivona наявні різноманітні засоби для усіх видів очищування: таблетки від кавової олії (очищення системи), засіб від накипу (декальцинація), засіб для очищування капучинатора. Також необхідно періодично промивати заварювальний блок кавомашин. Докладніше ознайомитися з усіма способами очищення ви можете в керівництві з експлуатації.
Перед приготуванням кави, всього одним натисканням кнопки, ви можете вибрати між м'якою, звичайною та міцною (кількість меленої кави регулюється від 7 до 11 г на чашку). Крупність помелу має бути в середньому діапазоні. Якщо готовий еспресо надто міцний або надто слабкий для вас, відповідно змініть кількість меленої кави. Менше кави — менша міцність. Після завершення цих налаштувань, можна уточнити ступінь помелу. (Увага: регулюйте помел лише коли млинок працює) Щоб отримати інтенсивніший смак, наприклад для класичного еспресо, поступово зменшуйте розмір помелу. Грубий помел підійде для м'якішої кави. Продовжуйте налаштування поки не досягнете оптимального результату на свій смак.
Ні, ми не рекомендуємо цього, оскільки така вода також містить мінерали, кальцій і магній, які можуть спричинити утворення вапняного нальоту. Замість цього ми рекомендуємо використовувати очищену воду, регулярно видаляти накип та, за необхідності, встановити фільтр для води CLARIS. Вода, яку ви використовуєте для заварювання кави, буде впливати на її смак: мінеральна надасть напою зайву гіркоту, а дистильована зробить смак невираженим. Тому бажано використовувати саме очищену чи фільтровану воду, а при відсутності такої — надати перевагу кавомашині з фільтром.
Існує багато різновидів кави, тому конкретний сорт, походження та купаж ви обираєте на свій смак. Кращим та дорожчим сортом є арабіка, що відрізняється більш м'яким та ароматним смаком. Робуста — доступніша, має густішу пінку та трохи гіркуватий смак. Досягнути збалансованого смаку можна використовуючи купажі — суміші з сортів арабіки та робусти у різних співвідношеннях. На смак також впливає обжарювання: сильний ступінь робить напій насиченішим, а пересмажені зерна зовсім втрачають свої смакові властивості та помел з них може призвести навіть до забиття кавомашини. Незалежно від того, який сорт чи купаж ви оберете, зерна мають бути свіжими, тобто з невеликим строком зберігання від обжарювання і пакування до дати купівлі. Тому, купуючи каву в магазині, звертайте увагу на строк зберігання. Ліпше, звичайно, купувати у магазинах, що спеціалізуються на обжарюванні кави чи продають її прямо від професійних обжарників — так ви можете бути впевнені в її якості та свіжості.
Для заварювання класичного еспресо об'ємом 30 мл використовується близько 8 г меленої кави. На його основі кавомашина готує кавові та молочні напої, тому у розрахунках можна орієнтуватися саме на цей об'єм. З одного кілограму зерен у кавомашині можна приготувати приблизно 125 порцій еспресо.
III. Проблеми/помилки та їх вирішення
Можливо, система забруднена накипом - Провести видалення накипу з високою дозою засобу
Збивач забитий - Ґрунтовно очистити збивач, для цього повністю розібрати
Збивач забитий - Ґрунтовно очистити збивач, для цього повністю розібрати
Непридатне молоко - Використовуйте холодне молоко
Можливо, система забруднена накипом - Провести видалення накипу з високою дозою засобу
Можливо, система забруднена накипом - Провести видалення накипу з високою дозою засобу
Ступінь помелу надто дрібний / надто грубий - Налаштувати дрібніший/ грубіший ступінь помелу
Засипано забагато меленої кави - Засипати менше меленої кави
Заварювальний блок забитий - Зняти та очистити заварювальний блок. Знову встановити заварювальний блок та провести очищення системи
Випускні отвори для кави забиті - Провести очищення системи
Заварювальний блок забитий - Зняти та очистити варильний блок. Знову встановити варильний блок та провести очищення системи
Не підходящий сорт кави - Змінити сорт кави
Зерна не свіжого обжарювання - Використовуйте свіжі зерна
Ступінь помелу не налаштований на кавові зерна - Оптимізувати ступінь помелу
Сторонні предмети у млині, наприклад, камінці - Зателефонувати за номером сервісної служби NIVONA; мелену каву можна готувати і надалі
Прилад не може правильно позиціонувати варильний блок - Вимкнути прилад та витягнути штекер. Знову вставити штекер та увімкнути прилад. Якщо прилад готовий до експлуатації, зняти та очистити варильний блок
Проміжок між контактами на задньому краю піддону для збору жмиху забруднений - Очистити проміжок між контактами водою з невеликою кількістю миючого засобу за допомогою щітки, потім висушити
Системна помилка - Зателефонувати за номером сервісної служби NIVONA та повідомити номер помилки, модель і серійний номер приладу